Изложбата “Египетски приказки” вече може да се види в Бургас

      Няма човек, малък или голям, който да не е бил впечатлен при вида на някое от древноегипетските творения. От величествените пирамиди, едно от чудесата на античния свят, през изящните релефи и скулптори красяли гробници и храмове, увековечаващи безсмъртието на фараони и техните приближени, до произведенията на дребната пластика или предметите от всекидневния живот древноегипетските майстори са вложили умения и знания, натрупвани с хилядолетия в люлката на човешката цивилизация – Кемет, Черната земя, Египет.

     Частица от това величие е представено в изложбата “Египетски приказки”, за да могат малки и големи да се докоснат до него. Като в приказка от Шехерезада всеки един предмет носи своята история и ни омагьосва, отвеждайки ни из улиците на Древен Египет. Проследяваме история продължила три хилядолетия, която започва с палитрата на Нармер, предполагаемият първи египетски фараон, продължава с някои от най-големите шедьоври от епохата на Старото царство, известна със строежа на голямата пирамида в Гиза, преминава през Средното и Новото царство, епохите на монументално строителство, и през гробницата на Тутакамон. Пренасяме се и при прословутия Розетски камък, бележещ началото на науката Египтология. Приказката обаче не свършва с него, а ни отвежда в едно различно пътешествие, в един триизмерен Египет с фаюмските протрети, коптските икони и елегантните арабески, които продължават забележителната му история.

     Всичко това е събрано в едно, за да ни разкаже „Египетската приказка“ и да ни отведе на пътешествие из времето. Пожелаваме Ви едно незабравимо изживяване…

         В периода от 18 август до 19 септември в Конгресния център на Морска гара в Бургас може да бъде разгледана изложбата “Египетски приказки” на Антика мюзеумс с участието на Института за балканистика с Център по тракология към Българска академия на науките като основен научен партньор. Тя включва над 100 точни реплики на едни от най-значимите древноегипетски артефакти. 

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm

Adults: $25
Children & Students free

673 12 Constitution Lane Massillon
781-562-9355, 781-727-6090